Populära inlägg

2010-09-01

Nya tider. nya Emissioner! Lite ABC



I kristider är den rike kung.

Nyemissioner är ett fenomen som vanligtvis brukar hänga ihop med småbolag i kris. I finanskristider har dock även allt fler storbolag fått börja se om sitt eget hus och be aktieägarna om nytt kapitaltillskott. Men vad innebär egentligen en nyemission? Och hur tar du ställning till den?


I FINANSKRISTIDER är den rike kung. Bolag som har pengar kvar i kassan kan nu göra fantastiska förvärv när det råder rea på aktiemarknaden. Du som har lite pengar undanstoppade kan även göra ett bra klipp. Ett sätt är genom nyemissioner, som allt fler företag det senaste halvåret har tvingats genomföra på grund av likviditetsproblem. Dagens Industri uppskattar att det fram till april i år har varit en handfull större börsföretag som tillsammans har tagit in eller planerar att ta in mer än 50 miljarder kronor i olika nyemissioner för att få in nytt aktieägarkapital till sin verksamhet.

- Det har skett en kraftig ökning i antalet nyemissioner i år, menar Erik Nielsen, chefsstrateg på Handelsbanken Capital Markets. 2008 var det totala värdet 19 miljarder, på bara tre månader hittills i år är värdet uppe i 56,8 miljarder och av detta står bankerna för drygt 40 miljarder.

TIDIGARE VAR NYEMISSIONER mest vanligt bland företag på de mindre listorna, som ganska ofta gör återkommande nyemissioner. Där används det nya kapitalet för det mesta till att täcka löpande förluster i verksamheten eller till nya investeringar och projekt. På grund av finanskrisen måste nu även väletablerade och kända bolag som till exempel SAS, Swedbank och Metro fråga aktieägarna om nytt kapital. Dessutom spekuleras det i affärspress vitt och brett om vem som kan komma näst på listan över nyemittenter. Affärsvärlden spår att både Billerud, Eniro, New Wave och Hexagon kan vara troliga nyemissionkandidater. I Sverige har det främst varit bolag med hög skuldsättning eller företag inom fordon-, finans-, eller byggbranschen som fått stiga fram. Även bolag som redan före finanskrisen hade bolagsspecifika problem som nu förvärrats, kan komma att behöva genomföra nyemissioner.

- Det finns även bolag som Autoliv till exempel, som i grunden kanske inte behöver göra nyemission men som gör det ändå som en försiktighetsåtgärd, menar Erik Nielsen.

Allt handlar om pengar!DET FINNS DOCK börsbolag som gör nyemissioner av helt andra anledningar. Här gäller andra förutsättningar än för nyemissioner som görs för att skapa förtroende eller täcka förluster. Getinge och Meda är exempel på företag som har genomfört nyemissioner, inte för att de behöver kapital till en verksamhet som förlorar pengar, utan för att de köpt upp konkurrenter eller expanderat till nya produktområden. Då får man som aktieägare göra en annan typ av bedömning.

EN NYEMISSION kan i grunden förklaras som en förändring i ett företags aktiekapital eller antalet aktier. Genom att ge ut nya aktier på marknaden som investerare kan köpa och handla med, kan företaget få in det kapital som behövs. Beslutet om en nyemission tas av styrelsen och måste godkännas av bolagsstämman. Dessutom anlitas ofta också en garant för nyemissionen i form av en bank eller en eller flera av storägarna, som mot en ersättning tar på sig att köpa de aktier som andra inte tecknar. Detta för att säkerställa för aktieköparna att emissionen faktiskt kommer att gå igenom.

Helt ny investering


INFÖR EN NYEMISSION tas sedan ett prospekt fram som skickas ut till aktieägarna, där emissionens villkor presenteras. Detta prospekt brukar vara av säljande karaktär vilket innebär att det i slutändan är investerarens uppgift att kritiskt granska informationen för att avgöra vilken potentiell risk och avkastning ett köp kan innebära.

- Man skall fråga sig, vad är det som kommer att förändras i bolaget? Kommer pengarna lösa bolagets problem? Är det för bolagets överlevnad? Ska jag inte då sälja mina aktier? säger Erik Nielsen.

DE FLESTA NYEMISSIONER går först ut till redan befintliga aktieägare, som erbjuds att köpa nya aktier genom en företrädesemission. De erbjuds så kallade teckningsrätter som kan bytas ut mot nya aktier. Hur många teckningsrätter man får hänger ihop med hur många aktier man redan äger i företaget. För att locka spararna säljs de nya aktierna till en så kallad emissionskurs, som oftast är rabatterad i förhållande mot den rådande aktiekursen. Hur stor rabatten är skiljer från fall till fall, och för den insatta kan det finnas många lägen att göra bra klipp.

Emissionskurserna brukar t r i s s a s n e d av två anledningar, menar Åsa Wesshagen,
tillförordnad chef för intressebevakningen på Aktiespararna. Dels för att locka till köp, men också för att säkerställa att emissionsaktierna är mer attraktiva än de övriga aktierna. Om den ordinarie kursen för en aktie till exempel skulle sjunka under emissionskursen skulle det inte finnas någon anledning för spararna att gå med i emissionen, då köper man de ordinarie aktierna.

Se den stora bilden
HUR GÅR DU då konkret tillväga när du ska ta ställning till en nyemission? Magnus Nyman, kapitalförvaltare på SEB Private Banking, menar att man bör fundera på vad som kan hända ifall företaget behöver göra en nyemission, redan innan man köper deras aktie.

- Klarar storägarna att skjuta till pengar om bolaget skulle hamna på obestånd? Om inte kanske man bör undvika aktien, menar Magnus Nyman. Om det väl blir nyemission skall man först och främst läsa prospektet noga och ta reda på exakt vad pengarna
ska användas till samt vilka villkor som gäller och om pengarna verkligen kommer att räcka. Kanske finns det risk att företaget inte gör en tillräckligt stor emission från början och sedan blir tvungna att återigen gå till aktieägarna. EN ANNAN MYCKET VIKTIG aspekt att ta ställning till, särskilt i oroliga tider, är huvudägarnas förmåga att skjuta till nytt kapital i nyemissionen. Vissa börsbolag har huvudägare som består av stiftelser vars primära mål är välgörenhet och dessa har ofta mycket begränsade möjligheter att delta i nyemissioner. Detta blev extra tydligt vid Swedbanks nyemission där Sparbanksstiftelserna lånade pengar av Folksam med aktier som säkerhet för att vara med i nyemissionen, aktier som sedan sjönk i värde och som togs över av Folksam. Resultatet blev en totalt förändrad ägarsituation i Swedbank med Folksam som ny huvudägare.

Viktigt att ageraFRÅN DET ATT SPARARNA har fått ett emissionserbjudande har de en viss betänketid på sig för att agera, en så kallad teckningstid. Även denna brukar variera i längd, men ofta går det snabbt. En vanlig teckningstid brukar vara mellan två tre veckor. Här är det viktigt att du som aktiesparare agerar. Du kan antingen välja att gå med i emissionen och teckna nya aktier, avstå från emissionen och sälja dina teckningsrätter vidare, eller sälja av ett par av teckningsrätterna för att finansiera ditt köp av aktier inom emissionen.

- Det är oerhört viktigt att man som aktieägare är med och agerar, säger Åsa Wesshagen. Om man inte gör någonting förfaller ens teckningsrätter vid teckningstiden slut och ens kvarvarande aktier späds ut.
EN UTSPÄDNING INNEBÄR i princip att de aktier man innehar kommer vara en betydligt

PIVATE PLACEMENT

ÄR ETT AV FLERA ALTERNATIV...dvs bolaget som behöver kassaförstärkning för att
överbrygga ett kostsamt förlustläge - typ Biotechs forskarintensiva verksamheter
till en Turn-around in i rollen som vinstdrivande,
i DETTA LÄGE KAN 2 ALTERNATAIV VARA SMIDIGARE ÄN NE:
En eller fler av de större aktieägarna får ett exklusivt erbjudande att köpa aktier till "Bryggtäckning"
EPICEPT FICK 6.2 MILJONER DOLAR PÅ EN PP för ett par månader sedan. MEn efter
bakslaget för cancerpreparatet CDEPLENE så har bryggans rsdie utökats och i mitten
av decdember är kassan åter tom.
Senaste PP-priset sattes till 6:-
Aktien föll, småaktieägarna ser rött bara PP nämns.

NP-1 RÄDDNINGENstrong>!

förbereda ALLA variabler, EpiCept bör u t a n d r ö j s m å l räkna på föfrlagslån med förmånliga villkor och aktier som delbetalning.
Konvertibler - hitta konstruktioner som a) Lugnar aktieägarna som saknar förtroende för EPCT:s Management---VD Jack Talley bör vara kristallklar gällande bolagets
tillgångar och detta inbegriper CEPLENE OCH EN NY CHAS;
Mötet med FDA sker omkring mitten av september.
Intäkter kan komma före den 1 december och rädda EpiCept från PP-spöket. Detta är önskelösningen:
Smärtstillande krämen NP-1 utlicensieras - förhandlingar pågår! - och den nye partnern betalar upfront 16 miljoner dollar. NP-1 ledsagas sedan av licensköpren igenom Fas III.
Thorwald

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar