Populära inlägg

2009-08-02

Askungens dolda juvel





VILKEN HÄRLIG SENSOMMARDAG!

Sagan om EpiCept Corporation (symbolen EPCT på Stockholms OMX och NASDAQ, USA).
Senast betalt i fredags cirka 5.20 skr, lite mer i USA.
Jag har i helgen lusläst sagan som slår verkligheten och just därför hör det
till min förtjusning, att herrar - mest sådana - och damer som har betalt för att ligga före börshandelns krassa och icke sällan dataprogram-styrda handel.
En tjej och en kille, runt 30 båda, gasar in hundratals miljoner för sin pensionsfond.
Riskebedömning, makro och mikro, i perspektivitetsanalysen; Guds lag.
Titeln "Digga gjupt och fokuserat - hitta fyndet, den kvarglömda sopppåsen som
kastades utan hänsyn till att den innehöll diamanten", nej den existerar ej.
Nej, så där får de slätkammade tjänsteexekutiva i fondernas grå vardag ej vara.
Så därför lämnas riskladdade Biotech-företag ofta därhän. Tids nog - och om ej dyker nya upp - finns de på köplistan och då hamrar Kalle in köporder efter dataschemat för fond X 11-17; En automatorder på några poster som för honom kostar småslantarna runt 10 miljoner - om där finns säkerheter förstås. Så det räcker.Denna försiktighet skall inte hånas; Efter härdsmältan i finansvärlden är icke-riskeriet en dygd. Hellre stå stilla eller öka lite,med satsningar i storbolagsgruppen med fet kassa och bra utdelningspolicy.

Men än är det så att EpiCept ensamt äger den nya medicinen Ceplene, den sagan ska vi fortsätta att punktmarkera framöver. En tanke slog mig då jag läste alla försök till nyvärdering av aktien. Man söker få fram ett PE-tal runt 2 genom att tippa hur mycket Ceplene säljs för nu och resten av 2009, när den nu äntligen kan säljas - och det sker, nota bene! - i hela vårt Europa med 360 milj innevånare.
Samt är klar för vidare världslansering till patienter med AML (Akut Mylnios Leukemi)
plus är i gång med tester som ska visa dess goda verkan även mot andra svårbemästrade cancerdignoser - och tillsammans med befintliga läkemedel.Att medlet 2011 är en miljardårlig intäkt - i dollar. Varför inte?

En veteran på Wall Street sade; "Ser man det över åren så ligger börsen ofast minst ett år före verkligheterna. D v s den offensiva, påläste är på rätt plats minst i den grupp han självtillhör. Och sedan kommer resterande då aktien eller hela marknaden stigit så ingen kan blunda".
Tajming är A OCH O. Och bra på att se före det sker är information. Ingen kan få för mycket info. Men få kan behandla det som skrivs.

Och att kika i kristallkulan om framtidens EpiCept genom beräkningar av intäkter nu, då det banbrytande läkemedlet Ceplene varit marknadsaktiverat lite drygt 1 månad av det speciellt inavtalade brittiska bolaget IDIS, ja det kan ha sin kuriosa. Jag frågade på årsstämman i Stockholm om just detta och VD Jack Telley svävade men sade; En siffra jag ej minns. Pirenz i diverse börssnackerier har gjort en som vanligt noga menad beräkning.Han är en hörnpelare.
Men den som inte fattat den stjärna som EpiCept fött gm de duktiga forskarna, med Sahlgrenska-professorn Kristoffer Hellstrand,52, som ledargestalt och den som drog igång Ceplene-projektet för 25 år sedan, är en händelse som ökar prislappen på EpiCept många gånger om, Under 3.5 miljarder - 4.5 nämnes men värderingar är var för sig unika vid företagsköp. Den image som nu börjar svepa sagans mystik över penninggalopperande frustande dragdjur, ger en nimbus, så skall det vara..Jag tror på ett bud på 20 kr/aktie - ocxh att det finns där redan.Telley, Savage och övriga ledare i EPCT kan ordna kön.

EN GULDKLIMP I RIKA HÄNDER.

Men jag tycker att EpiCept, som tog över Ceplene då Maxim i ekonomibekymrens tid ej orkade, nu kan förhandla med stort lugn. Och i det likaledes NASDAQ-NOTERADE MYRIAD HAR EpiCept ÄNNU EN GULDKLIMP; I detta bolag, som ju knoppat av en del , Myriad Genetics, till aktieägarana, finns cancerläkemedlet
AZIXA; INNE PÅ FAS 2-STUDIER och väntas senast i slutet av innevarande år ha kompletterat med inlämnande av underlag för fas 3. Och därefter är det dags för ett nytt läkemedel mot cancer /hjärntumörer/. EpiCept har utlicensierat AZIXA till Myriad.
Och viktigt för detta läkemedels väg till berömmelsen säkras påtagligt av att Myriad efter avknoppning av Genetics är stadd vid kassa. Inte under 4 miljarder finns där för varsam och tidseffektiv testning.

Man kan lägga ett stort värde i de miljoner dollar som kommer från mile stones-betalningar från Myriad till EpiCept för att man ska få behålla licensen obruten. VD
Jack Telley framhåller de fördelar Myriadsaarbetet ger utefter hela vägen;
"Vi får delmålsbetalningarna, vidarelicensinkomster samt framtida royalties".
Detsamma gäller Endo Pharma, som EpiCept beviljat exklusiva, världsomspännande
rättigheter att kommersialisera IdoPAIN bp.Ett unikt plåster mot ryggsmärtor.Endo ges också rättighet att använda del av forskning skapad i IdoPAIN-FALLET för egna närsläktade produkter i pipeline.Ryggsmärtsmedel nr 2 är utlicensierat till Durect Corp. Och utanpå detta är EpiCepts kassa nu välfylld.

Men som jag ofta poängterat: Över allt och alla lyser nu Ceplene.
Och det stundar till sanningens minuter vad gäller värderingen av EpiCept. 3x är inte nog.Men en sak till att tänka på:
Det är inte i första taget risker tonar fram så snabbt någon hör ordet Biotech och
börsen.R i s k lyser kring gruppens namn.
Så ta det lugnt. Tåladmod är vår vän.

Thorwald

Bild: Myriad satsar hårt på Azixa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar