Populära inlägg

2008-07-09

Selma värd mer än 20 kr





Dagens Nyheter är på toppen igen.
Inte bara för Selma Lagerlöf, 150 år i år, som tidningen nu har speglat hur SVT Jul-
satsning med en serie om författarinnan, ja hur filmandet fullgjorts på Mallorca. Som är surrogat för Sicilien,för det var dit Selma och hennes väninna och stora kärlek (tolkas det,ingen vet säkert) Sophie Elkan drog. Året var 1895.
Anti-Krist ---den märkliga och insiktsfulla skapelsen med religionernas mysterier fångade med verklig kraft, föddes i Italien; Det var kallt på Sicilien då Selma var där; Men hon var en målmedveten hårt arbetande konstnär, flitigmyra om ni så vill.

Nå, vi får av Dagens Nyheters Söndagsteam Fredrik Funk (utmärkt foto) och Ingrid Carlberg (utmärkt text), veta hur Helena Bergström (Selma) och Alexandra Rapaport (Elkan)upplever det inte okomplicerade filmjobbet.Man har valt Valdemossa, denlilla bergsbyn som är bermöd för Chopins flyktdit. Och för mig som gammal DN-medarbetare är detta järtecken härligt; DN ska dra på stort när den ska; Just Selmajobbets hantering är DN.Söndag som bäst.

DN.Söndags redaktör Susanne Hobohn spär i sin spalt med rubrikern "Selma värd mer äm 20 kronor" på med att understryka Selmas storhet - nobelpris 1909 och in i Svenska Akademien, som första kvinna, fem år senare - samt vädjar till Bonniers, vars guldkalv Selma alltid var/är, att lansera en ny pocketutgivning med Mårbackadotterns samlade verk.

Jag råkar vara släkt med Selma. Så familjen får väl tacka för den rekommendationen.
Denna SVT Dramas populariserandeform, där kärleken mellan två författarinnor spetsar
intresset hos all sorts publik,blir bra. Jag satsar på det, ty Helena Bergström är för mig en stor rolltolkare. Både framför kamera och på teatern.

Thorwald

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar